Home Kos Lesbos Rhodos Chios Links

Welkom op Samos

 

 meld je hier gratis aan, zo kan ik mijn site onderhouden. Alvast bedankt!

Bestel hier alvast je reisgids, ook in het Nederlands.

 

click here for English

 

 

 

pythagoras Laten we beginnen in Pythagorion, dit is een redelijk toeristisch plaatsje met n van de mooiste haventjes van Griekenland, je vindt hier restaurants en terrassen vlak aan het water waar het goed eten is en met een mooi uitzicht. Als je vanuit het haventje de straatjes inloopt vind je echt hele leuke restaurantjes en niet duur. We hebben ook een leuk restaurantje ontdekt nml.'Limani', hier hebben ze de lekkerste scampi's en een schitterend uitzicht over het haventje, dit alles heeft helaas wel zijn prijs. Verder in de hoofdstraat vind je diverse supermarktjes, een groenteboer en een bakker, allemaal met een ruim assortiment, tevens vind je hier twee banken met pinautomaat, diverse toeristenshops en de mogelijkheid om een auto of brommertjes te huren(voor brommertjes heb je wel een bromfietscertificaat nodig, behalve als je in het bezit bent van een motorrijbewijs). Hier aan de linkerzijde staat het beeld van Pythagoras dit beeld vind je aan de linkerzijde van het haventje.
Zoals je hier ziet, liggen er ook behoorlijk grote jachten in het haventje van Pythagorion. Sorry, your browser doesn't support Java(tm).

Hieronder staan nog een aantal foto's van veel plaatsen op het eiland, als je deze aanklikt krijg je in een nieuwe pagina een vergroting hiervan te zien zodat je een rondleiding krijgt over het hele eiland. VEEL PLEZIER!

tunnel van eupalinos

tunnel van eupalinos

kapelletje v. madonna

geitenboot

lekker toeren

Net buiten Pythagorion vind je deze tunnel, gebouwd door Polykrates stamt uit de 6e eeuw voor Christus en is 1046 m. lang en er werd zowel aan de kant van Samos-stad als aan de kant van Pythagorion gegraven. Toen men in het midden bij elkaar kwam bedroeg het verschil nog geen meter. Hierna werd hij gebruikt voor de watervoorziening van de stad en als schuilplaats. Dit kapelletje bevindt zich in een diepe grot onder het klooster van Panaghia Spiliani en ligt vlakbij de tunnel. Deze geit en Yannis verzorgen boottochten vanuit de haven van Pythagorion. Iedereen die hier is geweest kent hem wel. Ga gezellig op een terrasje tegenover zijn boot zitten en je hebt een hele leuke avond. Hier gingen we op een brommertje het binnenland van Samos verkennen en hier op de achtergrond zie je Turkije.

hier een bord!

Vourliotes

terras in Vourliotes

Manolates

Manolates

Hier waren we op een zandpad met de brommer en wat kom je hier tegen; jawel een verkeersbord, je raakt hier dus niet de weg kwijt. Dit dorp ligt op een hoogte van 350 m. hier ga je dus via haarspeldbochten steil omhoog en een uitzicht... echt heel mooi. Vourliotes is een heel rustig dorpje waar je weinig toeristen tegenkomt en als je hier op dit pleintje en bij deze taverne gaat zitten dan wil je toch niet meer weg. Op weg naar Manolates, wat vlakbij Vourliotes ligt, heb je dit uitzicht. Ook Manolates is een heel rustig dorpje en is vooral bekend om zijn bloemenpracht.

Manolates

Manolates

kameleon

samos stad

strandje

Verder is Manolates een wijndorp en wat je hier ook vind zijn een paar ateliers waar je beslist een kijkje moet nemen. Bij deze bron vind je een hele eenvoudige taverne waar je zeer zeker de Griekse salade moet proberen en dat alles in de schaduw. Deze kameleon veroorzaakte bijna een aanrijding... steekt op zijn dooie gemak de weg over en daar hebben we hem natuurlijk rustig zijn gang laten gaan. En dit is nu Samos-stad, waar alle boten en cruise schepen aankomen. Dit maakt het tot een heel drukke stad maar waar je ook heel leuk kan slenteren en natuurlijk op n van de vele terrasjes kan luieren en kijken naar alles wat hier gebeurt. Vanuit deze plek vlakbij het klooster van Mon Zodochou Pgs, dat weer vlakbij Samos-stad ligt, heb je een heel mooi uitzicht.

strandje

Pagondas

Pagondas

kokkie

meertje

Dit is het strandje van de vorige foto, hier komen vooral Grieken en een paar verdwaalde toeristen, dus lekker rustig. Hier kijk je op Pagondas, dit dorpje ligt op 16 km. van Pythagorion. Vooral de route hierna toe is heel mooi. Op dit pleintje waar een aantal kafenio's zitten, komen voornamelijk Grieken, en hier heb je een mooi uitzicht op deze traditionele bouw. Deze kok wilde wel even poseren tijdens het bereiden van, ik denk lam of zoiets. Dit is een spaarbekken dat we tegenkwamen in de bossen achter Pythagorion richting Mytilinii.

klooster

klooster

kerkje

gewoon mooi

taxi???

Wat zeker niet mag ontbreken is een bezoek aan de diverse kloosters. Deze kloosters liggen meestal mooi verscholen in de bossen en ademen daardoor de rust uit die zo typerend is voor Griekenland. Wat moet je hier nu van zeggen, ziet er toch heel leuk uit, even pauzeren en genieten. Je komt dit kerkje tegen net buiten Pythagorion op de weg naar het Heraion. Je moet natuurlijk regelmatig van de geasfalteerde wegen af om van het mooie van Samos te genieten. Hou wel rekening met eventuele slangen. Dus gewoon op de paden blijven en je hebt nergens last van! Dit vervoer kom je nog vaak tegen in Griekenland en ik hoop dat dit nog lang zo mag zijn, want dit hoort er toch bij!

heraion

heraion

heraion

visite

wat wil je nog meer

Hier heeft ooit een tempel gestaan die aan de godin Hera gewijd was. Het Heraion vind je op 7 km. van Pythagorion. Je moet hier gewoon lekker rondlopen en de geschiedenis op je in laten werken. Wat je in Griekenland natuurlijk heel veel tegenkomt zijn de katten, je zit hier dan ook nooit alleen te eten. En na een vermoeiende dag is het toch heerlijk om een lekkere duik te nemen in je "eigen" zwembad.

kustweg

zee

Kokkari

Kallithea

heerlijk terasje aan het haventje van Pythagorion

De wegen op Samos zijn vrijwel allemaal van een goede kwaliteit zoals deze, dit is de weg van Samos-stad naar Karlovasi. En het is vooral aan deze kant van de kust dat de zee nogal tekeer kan gaan. Hier boven zie je Kokkari, dit plaatsje bestaat eigenlijk uit n lange straat met winkeltjes, taveernes, hotels e.d. en een lang strand. De route naar dit dorp is op een brommertje erg lang, als jullie dit ook willen doen vanuit Pythagorion, huur dan een auto. Jamas of in Nederlands proost, we hebben het weer goed gehad.

Tot zover deze pagina over Samos; ik zal proberen zo vaak als mogelijk deze site bij te werken en dat kan o.a met bijdragen van jullie kant. Wat ik bijna nog vergeet te vertellen als jullie nog een excursie willen boeken naar Patmos of naar Turkije vooral doen, niet bij de hostess maar het beste kan je dit doen bij een boekingskantoor, (deze vind je in o.a. Pythagorion, Kokkari en Samos-stad) dit scheelt je zoals bijvoorbeeld naar Patmos al snel  22.50 per persoon, en daar kunnen we toch lekker van gaan eten. Verder geniet van Samos, dit eiland heeft in ieder geval ons hart gestolen.

 

Kijk ook bij mijn links, hier vind je nog een paar mooie sites over Samos

Nieuw................ klik hier voor informatie uit de toeristiek

Home Kos Lesbos Rhodos Chios Links

 

  schrijf een berichtje in mijn gastenboek

OF

   Bekijk mijn gastenboek

 

deze site wordt ook aanbevolen op samos.pagina.nl