Streekprofiel Samos (Griekenland)

 
   
   
 

Geografie

Ligging
In het oosten van de EgeÔsche Zee, voor de noord(west)kust van Turkije. Het behoort tot de eilandengroep de EgeÔsche Archipel, waar ondermeer ook de eilanden Lesbos, Chios en Ikaria toe gerekend worden.

Grootte
Max. 45km lang, max. 20km breed.

Landschap
Groen, heuvel- en bergachtig (hoogste top 1444m). Met name het westelijke deel is dichtbebost, met diepe ravijnen en kloven. Het oostelijke en zuidelijke deel zijn kaler maar kennen ook groene vlakten met wijn-, citrus- en olijfboomgaarden. Met name de oost- en westkust zijn grillig, met rotsen tot in zee. De recente bosbrand in de zomer van 2000 heeft een deel van het groene landschap van Samos aangetast; in de directe omgeving van de accommodaties is hiervan echter weinig zichtbaar.

 
   
 
   
 

Klimaat

Beschrijving


Weerbureau HWS/Toeristiek WereldWeerlijn:
0900 5 008 003, belcode Samos 1312.

Internet: http://www.weerbureau.nl

Klimaattabel


Klimaattabel Samos 
  
 
   
 

Toerisme

Algemeen
Het toerisme naar Samos begon in de jaren '70 op gang te komen en heeft in de jaren '80 een enorme vlucht genomen toen er veel accommodaties werden gebouwd. Van grote uitbreidingen is nu, vanwege het overheidsbeleid, geen sprake meer. De populaire plaatsen zijn Pythagorion, Kokkari, Samos-stad en Votsalakia. Het eiland wordt in juli/augustus vnl. door jongeren bezocht en in het voor- en naseizoen meer door een ouder publiek. Men komt over het algemeen voor de stranden en de natuur maar ook de pittoreske dorpjes en archeologische bezienswaardigheden trekken veel bezoekers. Het accommodatieaanbod bestaat vooral uit kleinschalige appartementen en hotels en een enkele grotere accommodatie net buiten Pythagorion. In deze plaats is ook de grootste accommodatie van het eiland, Doryssa Bay & Village, te vinden.

Stranden
Het merendeel van de stranden wordt gevormd door kiezels, keien en/of grind met soms wat wier of rotsen. De enige zand(/fijngrind)stranden (met soms keien) van de beschreven plaatsen zijn te vinden in Limnionas, Votsalakia en Psili Amos. Met name de laatste wordt door veel dagjesmensen bezocht. Meestal is de zeebodem bedekt met keien, kiezels en soms zand. De afloop van de zeebodem varieert van vrij geleidelijk tot vrij snel. Topless zonnen is toegestaan. Een klein deel van het Tsamadou-strand in Kokkari en het westelijke deel van het strand in Klima worden (vnl. in het voor- en naseizoen) ook als naturistenstrand gebruikt.

Uitgaan
Het eiland staat niet bekend vanwege haar uitgaansleven. Desondanks zijn met name in Pythagorion, Kokkari en Samos-stad de nodige bars en eetgelegenheden met terras te vinden. Verspreid over het eiland zijn enkele discobars en tussen Samos-stad en Pythagorion is een (openlucht)discotheek. Openluchtbioscopen (mei t/m september) in Karlovasi en Kokkari, (openlucht)bioscoop in Samos-stad.

Winkels
Het grootste winkelaanbod is te vinden in Samos-stad en Karlovasi, met vnl. op de lokale bevolking gerichte winkels. In Pythagorion en Kokkari bestaat het ruime winkelaanbod vooral uit toeristen- en souvenirwinkels en kleine levensmiddelenwinkels.

Seizoen
Het hoogseizoen loopt van juni t/m augustus. Ook buiten het hoogseizoen is het in de populaire plaatsen nog levendig. Van eind oktober t/m april zijn vrijwel alle accommodaties en toeristische voorzieningen gesloten.

Feestdagen
1 januari - Nieuwjaarsdag

6 januari - Driekoningen

26 februari - Witte Maandag

25 maart - Onafhankelijkheidsdag

13 april - Griekse Goede Vrijdag

15/16 april - Grieks Pasen

1 mei - Dag van de Arbeid

4 juni - Griekse Pinkstermaandag

15 augustus - Maria Hemelvaart

28 oktober - "Ochidag" (begin van W.O. II)

25/26 december - Kerstmis

Classificatie accomodaties
De hotels onderscheiden zich in de categorieŽnde luxe(meest luxueus),A superior, A, B, C, DenE(zeer eenvoudig). Verder pensions en particuliere kamerverhuur. Ook appartementen en pensions zijn onderverdeeld in categorieŽn. Normen hiervoor zijn onduidelijk, zodat wij hiervan in onze accommodatiebeschrijvingen geen melding maken.

Nationaliteiten
Veel Nederlanders en Duitsers, verder vnl. Zwitsers, Oostenrijkers en ScandinaviŽrs.
 
   
 

Transport / verbindingen

Vliegveld
Net ten zuiden van Pythagorion. Rechtstreekse vliegtijd vanaf Schiphol ca. 3,5 uur.

Wegen / verkeer
De meeste wegen zijn verhard en vrij goed onderhouden.


Autohuur
Mogelijkheden in de meeste plaatsen. Minimum leeftijd varieert van 21-25 jaar. Benzine (loodvrij) kost ca. EUR 0.79 per liter. Het dragen van autogordels is verplicht, kinderen onder de 10 jaar mogen niet voorin zitten.

Overig verhuur
Motoren, scooters, bromfietsen, fietsen, familiefietsen en mountainbikes. Voor bromfietsen en scooters tot 50 cc is een bromfietscertificaat verplicht; een autorijbewijs is niet voldoende. Een Nederlands bromfietscertificaat is te verkrijgen bij het postkantoor; de aanvraag duurt ca. 2 weken.

Bus
Vanuit Samos-stad en Pythagorion frequente verbindingen met diverse plaatsen op het eiland.

Taxi
Officieel hebben de taxi's een aanvangstarief van ca. EUR 1.02 en een tarief van ca. EUR 0.39 per km. Tussen 24.00-05.00 uur wordt vaak een dubbel tarief gehanteerd. Het komt nogal eens voor dat de meter niet wordt aangezet. De prijs valt dan niet meer te controleren en zal dikwijls hoger uitvallen. Ook worden tijdens de rit soms meerdere passagiers meegenomen.


Boot
Vanuit Samos-stad van mei t/m oktober frequente verbindingen (minimaal 1x p.d.) per (car)ferry of draagvleugelboot met Ikaria, Kusadasi (Turkije), Piraeus, Kalymnos, Paros, Leros en Kos. Minder regelmatige verbindingen met bv. Syros, Naxos, Chios, Rhodos, Mykonos en Lesbos. Vanuit Karlovasi 1x p.d. (juni t/m augustus tot 3x p.d.) carferry naar Ikaria en Piraeus, soms via Fourni, soms via Paros en Naxos. 3x p.w. carferry naar Chios. Vanuit Pythagorion van juni t/m september 2-3x p.w. (overige maanden minder frequent) carferry naar Agathonisi, Patmos, Lipsi, Leros en Kalymnos. Mei t/m oktober (overige maanden niet) ca. 1-2x p.d. (juli/augustus tot 3x p.d.) draagvleugelboot naar Patmos, Lipsi, Leros, Kalymnos en Kos, ca. 2x p.w. naar Rhodos en Agathonisi en ca. 4x p.w. naar Fourni en Ikaria.

 
   
 

Excursies

 • Griekse avond


 • eilandrondrit


 • jeepsafari door binnenland


 • ruÔnes van de burcht van Logothetis (achter haven van Pythagorion)


 • diverse kloosters (16e-19e eeuw), o.a. Spiliani (in grot), Agia Zoni en Zoodochos Pigis


 • tempel van Hera; ruÔnes van de oudste en grootste tempel van Griekenland (Ireo)


 • museum van Pythagorion (o.a. Griekse beelden)


 • paleontologisch museum in Mytilini (botten van dinosaurussen, olifanten)


 • Efpalion tunnel (Oud-Grieks tijdperk) bij Pythagorion


 • bootexcursies (1dg) naar Turkije (Kusadasi of Ephesus), Ikaria of Patmos


 • archeologisch en Byzantijns museum in Samos-stad


 • Romeinse baden in Pythagorion


 • wandeltocht door de Nachtegalenvallei


 • grot van Pythagoras.
 
   
 

Praktisch

Tijdverschil
1 uur later dan in Nederland.

Grensformaliteiten
N.a.v. de Schengenovereenkomst is de paspoortcontrole in principe afgeschaft. Wel moet men op verzoek een geldig paspoort of een Europese identiteitskaart kunnen tonen.

Taal
Nieuw-Grieks. Over het algemeen kan men goed terecht met Engels en in iets mindere mate met Duits.

Munteenheid
Euro.

Geldzaken
Geldautomaten in Karlovasi, Kokkari, Samos-stad en Pythagorion (Europas, Giropas, Euro/Mastercard, Visa). Creditcards (vnl. Euro/Mastercard en Visa) worden op beperkte schaal geaccepteerd.

Prijzen
In hotels en restaurants wordt doorgaans een fooi verwacht van 5 tot 10% van het af te rekenen bedrag.

Gezondheid
Geen medicatie verplicht of aanbevolen.

Telefoneren
Internationaal telefoneren mogelijk vanuit telefoonkantoortjes (OTE; alleen in de grotere plaatsen), hotels, wissel/excursiekantoortjes, kiosken en openbare telefoons. Collect call mogelijk (08003111).

Water
Het leidingwater is drinkbaar maar heeft vaak een bijsmaak. Aangeraden wordt om mineraalwater te drinken.

[Bezoekersteller]