Vlag van het Koninkrijk der Nederlanden                                            Herkomst naam Fruining

 
fnh (2).JPG (222156 bytes)

fnh (2).JPG

 

De achternaam Frewing, waar de naam Fruining een variant van is, heeft zijn oorsprong als patroniem, afgeleid van de eerste naam van de vader – in dit geval van de oud Engelse eigennaam “freamine”, dat bevriende meester / heer / vorst of  aardige / behulpzame / welgezinde vriend betekend. Het Domesday Book, een register van het aantal inwoners opgenomen na de verovering van Engeland in 1066 door de Noormannen, bevat verschillende vermeldingen van de naam, soms in de typische schrijfwijze voor het zuidelijke deel van Engeland. Een Frauninus, leefde in Devonshire, een Freuninus in Essex en een Fraunin in Sussex.

In de dertiende eeuw, zien we de uittocht van de achternaam in verschillende schrijfwijzen. William Frewyn stond geregistreerd als inwoner van Sussex in de Hundred Rolls, de volkstelling in 1273, terwijl volgens hetzelfde boek er in dat jaar een Ralph Frewyne leefde in Oxfordshire. De naam kent vele hedendaagse vormen inclusief Frewen, Frewin, Fruwen, Frewing, Fruen, Fruin en komt nog steeds veelvuldig voor in het zuiden van Engeland, in het bijzonder in Sussex. Door het Domesday Book, weten we dat de naam in Engeland bestaat sinds de elfde eeuw. Vanuit Somerset en Dovershire verspreidde de naam zich naar het naburige Wales, maar komt daar minder frequent voor.

Het familiewapen beschrijft hoe dit is toegekend aan de familie Frewen uit Northiam Sussex, die afstammen van Richard Frewen, baljuw van Dorchester in 1473. Een ander voornaam man uit de familie is de zeventiende-eeuwse Aartsbisschop van York, Accepted Frewen. Zijn jongere broer droeg ook een ongewone voornaam, Thankful.

Vorige

Nedstat Basic - Free web site statistics