SUBARU IMPREZA - WRX MY2007

Onderstaand een aantal foto's van de standaardauto, vlak na de aflevering.

Na de aanschaf moest er natuurlijk het nodige aan gebeuren...

Lipspoiler
Een lipspoiler van Kakumei. Voor drempels ligt de lipspoiler al redelijk (te) laag, temeer ook omdat de WRX voor en achter al 2 2.5 cm is verlaagd d.m.v. prodriveveren.

STRI metersetje.
Vervolgens het installeren van een metersetje voor resp. olietemperatuur, turbodruk en watertemperatuur. De maximumwaardes worden onthouden en kunnen worden opgevraagd via de rode drukknopjes die in het dashboardkastje zijn weggewerkt. Met die knopjes kun je ook de waarde instellen waarboven een rood waarschuwingslichtje gaat branden.

AVCR / Boostcontroller.
Met deze turbodrukcontroller kan de turbodruk naar behoefte (binnen bepaalde grenzen) worden ingesteld.
Er is wel wat soldeerwerk nodig op de aansluitingen van de ECU. Het aansluitschema voor een WRX uit 2006/2007 staat hieronder aangegeven (een zogenaamd ECU Pinout Diagram).Turbo - TD05 S16G.
Ik heb gekozen voor een TD05 Super-16G omdat deze snel opspoelt en zodoende nauwelijks een turbogat geeft. Deze turbo is in staat om maximaal ca. 370 pk te leveren. Het maximum koppel is sterk afhankelijk van de ingestelde druk in het middengebied, maar waardes boven de 500 Nm zijn goed haalbaar op het 2.5 liter blok van de WRX. Maar niet verstandig i.v.m. de versnellingsbak.
De diameter van de wastegate is standaard 25 mm. Omdat dit bij een open uitlaat onvermijdelijk leidt tot boostcreep moest de diameter worden vergroot. Na enig rekenwerk kom je uit op 30 31 mm. Er is nu een gewenste boostcreep bij lage temperaturen tot ca. 1.1 bar.

FMIC - Front Mount InterCooler.
Om de inlaatlucht nog meer te koelen heb ik gekozen voor een FMIC van XS-Power. T.o.v. een TMIC (Top Mount InterCooler) scheelt dit 20 25 pk.

Luchtfilter
Het standaard gesloten luchtfiltersysteem moet worden vervangen door een open systeem vanwege de retour FMIC-buis die in de weg zit. 1 van de beste droge filters voor de WRX/STI is het Apexi luchtfilter met bijbehorende MAF-buis.

HKS VTA BOV (Vent To Air Blow Off Valve.
Een onmisbaar item om op de buis van de FMIC te monteren om de de druk af te voeren bij gas los of schakelen. Dit om de stress op de turboschoepen te verminderen.

Milltek Uitlaat.
Deze RVS uitlaat bevat in de downpipe een high-flow racekatalysator. Deze uitlaat kenmerkt zich door de bescheiden einddemper en het beschaafde geluid. De inwendige diameter is minimaal 3" (76mm) en het eindstuk is 100mm rond.Wideband mengselmeter.
Met deze widebandmeter van Innovate kan het lucht/brandstofmengsel nauwkeurig worden gemeten. Standaard zit er op de meeste auto's een narrowband mengselmeter, maar deze hoeft alleen z'n werk te doen bij stationair toerental en in deellast, zodat deze geen groot meetbereik hoeft te hebben. Zodra je vol gas geeft wordt overgegaan op de meting van de hoeveelheid lucht dat door de MAF-sensor wordt gemeten. Een widebandmeter is veel nauwkeuriger, zodat ook bij volgas de mengselverhouding nauwkeurig kan worden gemeten.
Het hitteschildje tussen de sensorhouder en de downpipe is noodzakelijk voor de bescherming van de sensorhouder van de O2-sensor tegen overmatige hitte die afkomstig is van de downpipe waar de sensor in zit.

Oil catch-can
In dit tankje van Crawford kan gedumpte olie uit het carter, maar ook oliedampen vanuit de koppen worden opgevangen i.p.v. dat deze olie in de luchtinlaatbuis wordt gedumpt en daarmee het octaangetal van het brandstofmengsel dramatisch kan verlagen. De opgevangen olie wordt in deellast weer teruggezogen in het carter, zodat er geen gedoe is met het legen van een volle tank etc.
Bovendien heet het 2.5L blok van de WRX MY06/07 veel last van carterdumps als de motor getuned is en hogere turbodrukken gaat draaien. Dumps van een 1/2 liter zijn onder zwaar gebruik niet ondenkbaar!

Veerpootbrug voor
Bij het monteren van de FMIC is een zware kokerbalk verwijderd. Dit kan op termijn leiden tot meer torderen, wringen of flexen van de auto. Om dit te compenseren (helemaal voorkomen doe je het niet), heb ik een veerpootbrug geplaatst van GTSPEC.

Diversen

Het resultaat
Na het aanbrengen van alle bovenstaande modificaties is het motormanagement geheel herzien en op maat gemaakt met onderstaande resultaat.

Dynoplot, gemeten met de Gtech Pro Competition en verder uitgewerkt met mijn Excelprogramma.

Hieronder een vegelijking tussen de standaard motor en de getunde motor.

Hieronder een plaatje waarin je kunt zien wat het optimale schakelmoment is om zo snel mogelijk te accelereren tijdens bijvoorbeeld een 1/4-mijl sprint.En een tussenacceleratietabel die ook uit een dynorun is gehaald. Bijvoorbeeld 80 - 120 km/h wordt gedaan in 2.57 seconden (in versnelling 3).
En bijvoorbeeld wordt 90% van het maximumkoppel gehaald tussen 2860 en 5800 rpm. Dit is op zich een betere indicatie van het koppel dan alleen het aangeven van het maximum.