Vrasna, Griekenland

Op het vaste land van Griekenland, langs de kust, precies tussen Thessaloniki en Kavala, ligt het dorpje Vrasna. Een klein eenvoudig dorpje met maar een paar honderd inwoners 's winters. Zomers is het er een stuk drukker omdat veel grieken uit onder andere Thessaloniki hier hun tweede (zomer)huis hebben en daar dus ook hun vakantie doorbrengen.

Het toerisme staat hier nog op een laag pitje, geen hordes bussen met ladingen toeristen, maar mondjesmaat wat mensen die dit dorp en de omgeving zelf ontdekt hebben. Vrasna komt namelijk in geen enkele reisbrochure voor en geen enkele touroperator verzorgt reizen naar dit dorp.

Mijn ouders, die 30 jaar geleden met de auto op doorreis waren naar Turkije, zijn er destijds terecht gekomen. Het was bij toeval dat ze een griekse kok troffen die hen toch vooral afraadde om door te rijden naar Turkije. Maar gezien de verhoudingen tussen Turkije en Griekenland waren mijn ouders daar niet zo verbaasd over. Ze zijn toch doorgereden en uiteindelijk bij de Turkse grens aangekomen bleek dat er een epidemie heerste. Mijn moeder die op dat moment zwanger was van mij, nam geen enkel risico en ze zijn rechtsomkeert terug gereden. Ze zijn toen weer wat gaan drinken bij diezelfde kok. Hij bulderde van het lachen toen hij ze weer terug zag en bood ze vervolgens een slaapplaats in zijn woning aan. Zodoende bleven mijn ouders steken in het dorp en zijn ze daar de rest van de vakantie gebleven toen bleek hoe heerlijk het er was.

Sindsdien kom ik er met vaste regelmaat terug, het voelt als thuiskomen. Bij diezelfde kok heb ik als kleuter in het grieks leren tellen. Zijn kinderen hebben me op zien groeien en zien nu mijn kinderen ook weer opgroeien. Het leven is er nog echt grieks, heerlijk eenvoudig, gastvrijheid alom en het prettige klimaat zorgt ervoor dat je hier een heerlijke vakantie kunt hebben.

 

De oudste dochter van de kok heeft samen met haar echtgenoot een restaurant/taverne. Vis en vlees van de grill zijn hun specialiteiten. Onder en boven het restaurant zijn een aantal ruimtes die dusdanig zijn ingericht dat ze perfect zijn om te verhuren aan het kleine aantal toeristen dat er komt. En dat gebeurt dus ook. Eenvoudig van opzet, alleen de hoognodige voorzieningen zijn er. Geen overbodig luxe en een kamer met ontbijt behoort dan ook niet tot de mogelijkheden. De ruimtes houden het midden tussen een kamer en een appartementje. Ze zijn uitgerust met een keukenblok met kookgelegenheid, een koelkast, een badkamer met douche, wastafel en toilet, en een zitje voor de entree. Ze zijn heerlijk koel gelegen, er komt geen zon in de ruimtes zelf. Maar toch niet donker gelegen. Er is volop ruimte om te spelen voor kinderen, een buitendouche om mee te spetteren bijvoorbeeld.

 

Op kleine loopafstand zijn onder andere een supermarkt, een slager, een bakker en het heerlijke zandstrand. Op dit strand kent men het verhuren van ligstoelen en parasols nog niet zoals dat in vele populaire vakantiebestemmingen het geval is. De zee is ontzettend helder, voeten blijven zichtbaar ongeacht hoe diep men gaat, en het strand loopt langzaam af zodat ook de kleinsten zich uitstekend kunnen vermaken. Langs het strand zijn een aantal kleine winkeltjes en kioskjes waar eventueel wat verfrissends te drinken gehaald kan worden.

In de nabije omgeving en langs de boulevard is verder volop vertier te vinden. Voor zowel jong als oud zijn er diverse gelegenheden om uit eten te gaan, wat te gaan drinken, winkeltjes, kleine speeltuintjes, 2 discotheken, in het hoogseizoen een kleine kermis op de boulevard, een kartbaan en af en toe organiseert de gemeente van het dorp een avond met live muziek in het idyllische amphitheater dat gratis toegankelijk is.

Voor hen die ook wat meer willen dan alleen zon, zee en lekker luieren zijn er volop mogelijkheden op redelijke afstand. Thessaloniki heeft een aantal leuke bezienswaardigheden te bieden. De witte toren aan de kade, een schitterend archeologisch museum met vondsten uit de opgravingen van Vergina, een markt die gedeeltelijk overdekt is, waar kooplui hun waren aanprijzen en verder volop grote brede winkelstraten. Even buiten Thessaloniki ligt Waterland, een waterpretpark met diverse zwembaden en glijbanen. ( www.waterland.gr ) Succes is dus verzekerd voor gezinnen met kinderen. Er worden vanuit Vrasna dagtochten georganiseerd naar  Waterland en Thessaloniki is prima per bus bereikbaar, zodat vervoer geen probleem hoeft te zijn. 

Mocht er nou toch de wens bestaan om zelf op onderzoek uit te gaan, dan kan dat natuurlijk ook. Er is de mogelijkheid tot het huren van een fiets, brommer, motor of auto. Zodoende ligt de weg open om eens een dagje naar Serres te gaan bijvoorbeeld, of om eens een keer te gaan zwemmen in de baaien van Olympiada. Maar ook een dagje Kavala, de kloosters van Meteora, of de opgravingen bij Phillipi, de moza´ken van Pella behoren tot de mogelijkheden. Kortom voor ieder wat wils.

 

Voor informatie over prijzen, beschikbaarheid en mogelijkheden kunt u mij bereiken:

per mail: k.vangroen@chello.nl

per telefoon: 036-5377156

[ Sign my Guestbook] - [Read my Guestbook ]
[Guestbook by TheGuestBook.com]

 

                                 Bezoekersteller