Salades

Tomatensalade                        Salade Nicoise

Komkommersalade                 Krulandijviesalade

Gemengde sla                         Rene's Salade

Italiaanse salade                     Veldsla met kaas

Witlofsalade                            Waterkerssalade

Asperge salade

© Copyright 2001


Tomatensalade    

IngrediŽnten:

  1. 1 kg tomaten 

  2. 1 kleine ui

  3. peper 

  4. Zout

  5. Azijn

  6. Olijfolie

  7. Knoflook

  8. Bieslook

Bereidingswijze:

  1. Snij tomaten in grove stuken

  2. Ui snijden in ringen

  3. Knoflook fijn hakken

  4. Dressing maken van olie azijn peper en zout

  5. Alles onder elkaar mengen en afgarneren met verse bieslook


Komkommersalade    

IngrediŽnten:

  1. 1 komkommer

  2. Ĺ Theelepel zout

  3. ľ liter Bulgaarse Yoghurt

  4. peper

  5. grote teen knoflook

  6. 1 eetlepel fijngehakte munt

Bereidingswijze:

  1. Was de komkommer en verwijder de steelaanzet

  2. Snij of schaaf in dunne plakjes, strooi er wat zout over en zet gedurende 1 uur onderdruk weg, giet vocht af.

  3. Maak dressing van yoghurt peper fijngehakte knoflook en munt, voeg eventueel nog wat zeezout toe.

  4. Roer geheel door de komkommer.


Gemengde sla  

IngrediŽnten:

  1. 1 krop eikenbladsla

  2. 2 kleine kropjes rode sla

  3. 100 gr veldsla

  4. (andere sla soorten mag ook)

  5. 1 dl vinaigrette (dressing)

Bereidingswijze:

  1. Snij alle sla soorten fijn en was zorgvuldig.

  2. Meng deze voorzichtig door elkaar .

  3. Vlak voor serveren dressing toevoegen.

 

 


Italiaanse salade

IngrediŽnten;

  1. 100 gr boontjes

  2. 100 gr wortel

  3. 100 gr knolselderij

  4. 100 gr paprika

  5. 100 gr salami

  6. 100 gr ham

  7. Witte wijn

  8. Knoflook

  9. Italiaanse kruiden

  10. peper zout

  11. Olijfolie

  12. balsamico azijn

Bereidingswijze:

  1. Snij wortel, knol, paprika, julienne en blanceer de groente beetgaar en spoel snel koud samen met de boontjes.

  2. Snij ham en salami julienne en meng door de groenten.

  3. Maak dressing van olie witte wijn Italiaanse kruiden knoflook, en met peper en zout.

  4. Meng dit door de salade en laat dit gedurende 1 uur intrekken.

 

 


Witlofsalade

IngrediŽnten:

  1. 500 gr witlof

  2. 100 gr mandarijntjes of sinasappel 

  3. 50 gr walnoten

  4. peterselie

  5. Mayonaise

  6. peper zout

  7. Azijn

  8. bieslook

  9. Mosterd.

Bereidingswijze:

  1. Maak witlof schoon en verwijder hart dat is bitter, snij in dunne ringen.

  2. partjes mandarijn of sinasappel toevoegen.

  3. Dressing maken van mayonaise azijn peper zout bieslook en mosterd.

  4. Geheel mengen met de witlof en afgarneren met een takje peterselie.


Salade Nicoise

IngrediŽnten:

  1. 1 krop sla

  2. 1 kleine ui

  3. 150 gr sperziebonen

  4. 2 gekookte aardappelen

  5. 2 ontvelde tomaten

  6. 2 hardgekookte eieren

  7. 12 zwarte olijven

  8. 1 blikje uitgelekte tonijn

  9. 4 ansjovis filets

  10. 1 dl vinaigrette( dressing)

Bereidingswijze:

  1. Leg de gewassen slabladeren op de bodem van een schaal.

  2. Hierop een in ringen gesneden ui, en de gekookte sperziebonen.

  3. Dan de in blokjes gesneden aardappelen toevoegen, ook de tomaten in blokjes snijden en toevoegen.

  4. Gekookte eieren in partjes toevoegen samen met de olijven.

  5. Tonijn in stukjes verdelen over de salade en in het midden afgarneren met de ansjovis.

  6. Giet dan de dressing erover.

 

 


Krulandijviesalade

IngrediŽnten:

  1. 1 Krop krulandijvie (250 gr)

  2. 1 hard gekookt ei

  3. 1 theelepel mosterd

  4. 1 theelepel Honing

  5. 2 eetlepels wijnazijn

  6. zout en peper

  7. 4 eetlepels olie

  8. bieslook

  9. 50 gr ontbijtspek.

Bereidingswijze:

  1. Was de krulandijvie en droog zorgvuldig, en snij in dunne reepen.

  2. Hak 1 ei fijn

  3. Bak in reepjes gesneden ontbijtspek uit en laat uitlekken.

  4. Maak dressing van overige ingrediŽnten .

  5. salade in een schaal doen ei in het midden daaromheen het spek en giet daarna de dressing erover.


Rene's Salade

IngrediŽnten:

  1. 1 krop ijsbergsla

  2. 1 komkommer

  3. 3 pommedori tomaten

  4. zilveruitjes

  5. 100 gr kaas

  6. 100 gr ham

  7. 1dl dressing naar keuze

Bereidingswijze:

  1. Sla snijden en wassen

  2. Komkommer wassen en snijden ook de tomaten in grove stukken snijden en geheel mengen.

  3. Wat zilveruitjes toevoegen

  4. Kaas en ham julienne snijden en toevoegen

  5. Dan dressing toevoegen en eten maar 


Veldsla met kaas

IngrediŽnten:

  1. 200 gr veldsla

  2. 100 gr komijnekaas

  3. 1 dl mayonaise

  4. 2 eetlepels wijnazijn

  5. peper

  6. zout

Bereidingswijze:

  1. Verwijder de wortels van de sla en was deze zorgvuldig

  2. snij de kaas in reepjes en meng met de sla.

  3. Maak dressing van mayonaise azijn peper en zout 

  4. En doe dit over de sla niet eronderdoor.

 


Waterkerssalade

IngrediŽnten:

  1. 200 gr gekookte aardappelen

  2. 150 gr waterkers

  3. 1 dl vinaigrette dressing

Bereidingswijze:

  1. Kook de aardappelen in de schil pel ze en hou ze warm

  2. Maak waterkers schoon en was deze zorgvuldig.

  3. Maak vinaigrette en meng onder de aardappelen door en laat afkoelen.

  4. Dan de waterkers eronder door.


Vinaigrette Dressing:

IngrediŽnten:

  1. Ĺ theelepel Dyon mosterd

  2. 1 eetlepel citroensap

  3. zout

  4. peper

  5. 3 eetlepels olie

  6. 1 eetlepel fijngehakte ui

  7. Ĺ eetlepel fijngehakte peterselie

Bereidingswijze:

  1. Roer mosterd en citroensap zout en peper door elkaar blijf roeren tot dat het zout is opgelost

  2. Klop er dan druppelsgewijs de olie door tot een glad sausje ontstaat.

  3. Roer er dan de fijngehakte ui door en de peterselie.


Asperge salade

IngrediŽnten :

  1. 400g vastkokende aardappelen

  2. 500g groene asperges

  3. 4 lente-uitjes

  4. 3 eetlepels olijfolie

  5. 1 1/2 eetlepel citroensap

  6. 2 eetlepels fijngehakte dille (diepvries)

  7. mespunt honing

  8. 4 eieren.

  9. peper, zout

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in schijfjes.
  2. Schil het onderste deel van de asperges en snijd er een stukje vanaf.
  3. Snijd de asperges in stukken. Maak de uitjes schoon en snijd ze in ringetjes.
  4. Klop in een kom een sausje van olie, het citroensap, peper, zout, uitjes, de honing en de dille.
  5. kook de eieren 8 min. en laat ze onder koud water schrikken, pel ze en snijd ze in parten.
  6. Kook de aardappelschijfjes in ca. 5 min. in water met zout en in een andere pan de asperges in ca. 5 min. in water met zout gaar
  7.  Meng in de schaal de afgegoten aardappelen meteen door elkaar en schep de eieren erdoor. Serveer het samen met de asperges en de saus direct.

 


  .