Border Collie Site
Ayla's Adventures on the Fields
Ayla's Adventures on the Fields
Please refresh the page often so as not to view the page from your cache.
Updates are made twice daily.

Ayla's Adventures on the Fields (Home/Index)(deze pagina)
Een dag bij de Friese Melkschaapjes 9 foto's met bijschriften
De Drentse Heideschaapjes 17 foto's met bijschriften
Ons eerste vrije transport 7 foto's met bijschriften
Links
Contact opnemen
Sheeps Paw
Sheeps Paw Replies
Fryslân SheepDogTrials De nieuwe toevoeging aan de site: De Eerste Fryslân Trials!!
Page under Construction


Ayla fan e Rispinge, is mijn driekleur Border Collie teefje (geboren 30 september 1995; nhsb 2029221), uit een nest van G. Atema-vd.Handel uit Minnertsga


Nieuws:
Ayla en ik gaan in de laatste week van februari naar Tjitse Terpstra en zijn kudde (van het Drents Landschap) om daar te helpen met lammeren. Bovendien gaan we kijken of Ayla ... Syl leuk vind, want, we willen graag een nest van hen tweeën. Foto's volgen later... ;-)

History: (of eigenlijk Her story)
Ayla is begonnen als een heel lief border-pupje met een klein hartje en een drang om te drijven. Haar kleine hartje is enorm gegroeid sinds we begonnen zijn met schapendrijven. De allereerste keer dat we gingen, reisden we met de bus en Ayla had een hekel aan in auto's zitten. Ze heeft dan ook die eerste keer demonstratief mij de rug toegekeerd en geweigerd (rechtstreeks) naar de schapen te kijken. De tweede keer echter was er iets meer enthousiasme over de schapen te zien. En snel daarna was het al zover dat als de bus voorbijreed Ayla in toom gehouden moest worden om niet naar de bushalte te sprinten en de buschauffeur en mij vragend aan te kijken van:,,Kijk het is de schaapjes-bus! Dat betekent dat we naar de schaapjes kunnen! Kom nou, schiet nou op!'' De buschauffeur en ik hebben met veel plezier en verwondering naar deze ware metamorphose gekeken.

Ayla's lichtende voorbeelden zijn oa. Dawn van Jaap Kremer en de rest van de honden van de groep van de Border Collie Schapentraining Club Noord Nederland. Ayla zelf is kleindochter van Boy, één van de honden van Tsjisse Terpstra, die enkele landelijke/wereldtitels op zijn naam heeft staan. Tsjisse heeft tijdens een instructiedag dus ook de werkstijl van Ayla en Boy kunnen vergelijken en die waren redelijk gelijk. Op dit moment oefen ik dagelijks met Ayla op verschillende velden tussen Leeuwarden(Camminghaburen) en Tietjerk in. Het mooiste veld omvat enkele stukjes "bos" en plassen water en ligt tegen de Kleine Wielen aan. Hier staan dan ook een tiental Friese melkschapen en een twintigtal Drentse Heideschapen. Sinds we met deze oefenen (tov. Texelaars) is Ayla met sprongen vooruitgegaan, vanwege het simpele feit dat beide rassen lopen ipv. simpel te blijven staan en de hond uit te dagen. Tussen deze schaapjes staan ook nog een paar texelse rammetjes maar, deze hebben tot nog toe geen problemen opgeleverd. Ze durft ze hier juist wel aan te pakken wat op de andere velden niet lukte (we hebben vorig jaar een jonge ramskudde in de gaten gehouden).
De essentie van het trainen bij mij bestaat uit drie dingen:
-Veel meedoen, de hond uitdagen, "ophitsen" door vrolijke hoge geluidjes te maken.
-De hond meedelen dat de schaapjes heel erg stout zijn! (,,O, o, o! Kijk eens daar wat een stoute schaapjes!'')
-Belonen, verbaal en fysiek (,,Wie is hier de echte echte schaapjeswoef? Oh, ben jij dat! Echt waar? O! Ben je lief? Ja, hè!'')
Zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen zorgt dit soms voor lichtelijk "genante" situaties waarbij voorbijgangers je soms wat raar aankijken. Aan de andere kant, I couldn't care less.

Ayla is erg knuffelig geworden sinds ze bezig is met de schapen en nog veel aanhankelijker dan voorheen. In het veld kan ik dus ook rustig een boek gaan lezen (tussen de bedrijven door) en dan ligt Ayla lekker naast mij onder een handdoek (zodat ze niet opbakt in de toch wel warme zon hier in Friesland) en als de schapen dan te ver weg of te dichtbij komen is één enkel woord genoeg.

Ik probeer om de zoveel tijd mijn laptop en webcam mee te nemen om wat leuke foto's en filmpjes te maken. Dit is dan de eerste keer dat ik wat van die foto's op het web zet. Zodra ik wat leuke (heldere) filmpjes heb, zal ik die hier ook posten.This page was last updated by Rabhin S. Jainandunsing.
All content is copyrighted (©) by the author and no part of this site may be copied by any means without the author's prior permission.
For questions, comments, flames and anything else you can conceive, push the button below.
Sommige van de plaatjes (gifs) zijn zonder expliciete toestemming van de originele auteurs en artiesten overgenomen en de copyrights, trademarks en alle andere rechten worden niet aangevochten nog genegeerd. Ze waren gewoon niet te traceren. Mocht een van de art-works op deze pagina van jou zijn en wil je of credit voor je werk of dat ik ze verwijder, neem dan contact op.
Some of the artwork (gifs) on these pages were taken from the internet without the explicit permission of the persons who own the copyrights to them. If you recognize artwork of your own and would like to be credited or have the artwork removed just tell me so.
Go to top of document
Hits on this page since 21 juli 2000