Inleiding

Welkom bij deze C++ handleiding. Ik zal proberen alles zo goed mogelijk uit te leggen, als er toch nog iets niet helemaal duidelijk is dan kun je dit altijd op het forum vragen. Opmerkingen zijn ook altijd welkom en ik zal proberen deze handleiding aan te passen zodat het voor iedereen wat duidelijker wordt.

Dit eerste hoofdstuk is bedoeld voor de complete beginners in de programmeerwereld en ik zal hier een beetje uitleg geven over hoe te beginnen. Het eerste wat je je af moet vragen is "wat voor programmeertaal ga ik gebruiken". Programmeertalen zijn er in overvloed, C++, Pascal, Delphi, Basic, en nog veel meer. Tegenwoordig wordt veel in C++ geprogrammeerd dankzij de uitgebreide mogelijkheden zoals gestructureerd programmeren wat bij grote complexe programma's zoals spellen zeer aan te raden is. Het minpunt van zo'n complexe programmeertaal zoals C++ is natuurlijk dat het moeilijk te leren is, maar het zeker de moeite waard is. Basic daarentegen is een minder complexe taal en is dan ook stukken makkelijker maar voor complexe programma's zoals 3D spellen niet aan te raden. C++ is dus wel zeer krachtig maar moeilijk te leren, basic is makkelijker te leren maar minder krachtig. Waar je voor kiest is dus afhankelijk van hoeveel tijd je in het programmeren wilt steken en van wat voor programma's je wilt maken. Als je complexe programma's wilt schrijven kies je dus voor C++ is het maar gewoon een simpele hobby dan kies je dus voor Basic. Als je voor het eerste kiest ben je hier op de goede plek, kies je toch voor iets makkelijkers dan zul je helaas verder moeten zoeken.

Je bent nog hier dus je hebt je eerste keus al gemaakt, C++. Het eerste wat je nu nodig hebt is een compiler, dit is een programma waarmee je de sourcecode omzet naar het uiteindelijke werkende programma (als het goed is). Compilers zijn er ook weer in verschillende soorten en maten, voor welke je kiest is persoonlijk en ik kan je dan ook niet zeggen welke je het beste kunt gebruiken. Als beginner is het het makkelijkst om met een simpele compiler te beginnen zoals devC++ die gratis te downloaden is bij www.bloodshed.net. Na een tijdje met programmeren bezig te zijn geweest zul je vanzelf andere compilers proberen en zul je uiteindelijk een compiler vinden die jij het fijnste vindt. Zelf gebruik ik altijd Visual C++ maar er zijn genoeg andere programmeurs die bij Borland C++ zweren.

Wat een compiler doet zijn 3 dingen, debuggen, linken, en compilen. Tijdens het debuggen wordt er gekeken of er nog ergens fouten in het programma zitten en zul je deze er dus uit moeten halen. Vervolgens wordt het programma gelinkt met externe bestanden die jou programma nodig heeft om te kunnen werken, en uiteindelijk wordt het programma dan omgezet naar een executable. Hoe dit debuggen, linken, en compilen gaat is per compiler verschillend en zul je dus zelf moeten uitvinden.

Ik hoop dat je nu een beetje een idee hebt van waar je moet beginnen, het eerste wat je nu dus doet (als je dat nog niet gedaan hebt) is een compiler installeren en vervolgens beginnen aan de tweede handleiding.

Succes

Vampire,