JAMAICA

September 1997 vertrokken we voor onze eerste ´verre reis´ naar Jamaica. Waarom dit eiland in de Carribian? Puur toeval, we wisten niet waar we onze vakantie wilden gaan doorbrengen, zijn vervolgens naar het reisbureau gereden en wat reisgidsen voor verre zonbestemmingen gehaald, zitten bladeren en het een zag er nog mooier uit als het ander, dus een keus maken werd er niet makkelijker op. Wat was dan de oplossing?

Gewoon de reisgids opgooien, en daar waar de pagina openvalt, dat zou de reisbestemming worden. Jamaica dus. Op naar het reisbureau en twee weken later zaten we in het vliegtuig. We verbleven in Discovery Bay, hier zou volgens de vertellingen Columbus voet aan wal hebben gezet. Discovery Bay ligt aan de Noordkust van het eiland aan de Caribische Zee, welke dan ook heerlijk van temperatuur is en een fantastisch onderwater leven kent. Ook het leven op het land is daar heel bijzonder, de mensen zijn er altijd blij en vrolijk met op iedere hoek van de straat levensgrote luidsprekers waar de reggae je met groot volume tegemoet komt. 

Na eerst twee dagen lekker geluierd te hebben zijn we een rondtoer over het eiland gaan maken, deze bracht ons naar diverse interessante bezienswaardigheden van het eiland. Allereerst werd Nine Miles aangedaan, het geboortedorp van Bob Marley, ook zijn graftombe staat hier in een mausoleum. Bob Marley is daar op 6 februari 1945 geboren, op 11 mei 1981 is hij gestorven aan een tumor in zijn hoofd. Toen hij drie maanden oud was, verhuisde hij naar een hut op de heuvel, Zion genaamd. De deuren zijn geverfd in de kleuren groen, geel en rood, welke staan voor, Zon (geel), Natuur (groen) en Bloed (rood). 

                                                                                                                

Achter de hut ligt de ´Inspiration Stone`, het is op deze steen waar Bob al zittende leerde gitaar spelen. 

Het verhaal gaat dan ook, dat wanneer hij geen inspiratie kon vinden hij zelfs sliep op deze steen. Ook deze steen is geverfd in de bekende rasta kleuren. Ieder jaar op 6 februari wordt er een herdenkingsconcert gegeven, waar Ziggy (zijn zoon), Rita (zijn vrouw) en andere reggae artiesten hun deelname aan geven.

                                             

                   

In Kingston Town, waar ook de Tuff Gong studio´s zijn gevestigd het platenlabel van Bob Marley, staat een groot standbeeld van de reggae artiest aller tijden. Het staat op een dusdanig strategische plek, dat Rita Marley vanuit haar villa er prima zicht op heeft.

 *************************

Na het een en ander over Bob Marley gezien en gehoord te hebben, hebben we natuurlijk ook andere plaatsen aangedaan, onder andere de botanische tuinen, deze liggen ten noorden van Kingston, hier kan men de flora, welke Jamaica rijk is aanschouwen. Na een bezoek aan deze tuinen zijn we doorgereden naar de Blue Lagoon. Het was hier waar de film met deze naam voor een groot gedeelte werd opgenomen en waar Brooke Shield naakt heeft gezwommen. De Blue Lagoon ligt in het Noordoosten van het eiland en is inderdaad Blue. 

Vlakbij de Blue Lagoon stroomt de rivier de Rio Grande, hier werden de bananen welke van de plantages afkwamen per vlot vervoerd naar Annotto Bay, dit was eind 18e eeuw het hoofdcentrum voor de bananenproductie op Jamaica. Vandaag de dag varen de toeristen onder begeleiding van een gids per vlot de Rio Grande af. Een leuke ervaring. Je vaart langs diverse Jamaicaanse nederzettingen, van waaruit de opzwepende reggae muziek je ook hier tegemoet komt. Halverwege de Rio Grande zal de gids het vlot door een soort van grot loodsen, welke ooit door Errol Flyn , eens een geliefd bewoner van Jamaica, ´The Love Gate`werd genoemd. 

Via de Blue Mountains, waar volgens de bewoners van Jamaica de beste koffie van de wereld vandaan komt, zijn we naar de Noordkust van het eiland gereden naar Ocho Rios, naar de Dunn´s River Falls.

Deze waterval kan vanaf het strand beklommen worden. Hetgeen natuurlijk ook werd ondernomen. Je moet wel oppassen dat je niet uitglijdt op de natte en door algen glad geworden stenen, welke trapsgewijs liggen. Het was nog een hele klim eer je boven was. Via diverse kleine pools waar even gezwommen kon worden duurde de klim ca. 1,5 uur. Bovenaan de waterval was een kleine markt, waar natuurlijk de diverse souvenirs gekocht kon worden.

Verder langs de noordkust richting Montego Bay zijn 

we gestopt bij de Runaway Caves. Deze bestaan uit diverse tunnels en grotten met een oppervlakte van ca. 16 km. Het hoogtepunt van deze grot is de Green Grotto, een meer op ca. 150 meter diepte, waar je onder begeleiding van een gids een boottochtje kan maken. Na een wandeling door de diverse tunnels en grotten, je moest goed oppassen dat je niet je hoofd stootte tegen een van de uitstulpsels, werd er gestopt bij een soort van terrasje  waar je een bekertje rum kon nuttigen onder het genot van de reggae muziek, welke door een Jamaicaan ten gehore werd gebracht. Ook hier vierde de vrolijkheid van de mensen hoogtij. Verder nog heerlijk genoten van al het mooie dat het eiland te bieden heeft, maar vooral veel genoten van 

de gastvrijheid en de vriendelijkheid van de eilandbewoners. Alles heel relaxed en geen stress. Een absolute aanrader om eens mee te maken als men eens iets anders wil.

 

De lijfspreuk van de eilandbewoners:

 

Out of many one people

 

Foto-Galerij

Maisverkoper.jpg (43502 bytes) Devon House.jpg (107330 bytes) Zanger.jpg (188287 bytes) Rode Bloem.jpg (200982 bytes) Oven.jpg (49455 bytes) Rio Grande V.jpg (32028 bytes) Graf Peter Tosh V.jpg (45582 bytes) Kerkzang V.jpg (47483 bytes) Marja & Gids V.jpg (41805 bytes) Bobslee Team V.jpg (36651 bytes) Dunnriver Falls V.jpg (58867 bytes)

 

 

 Home